Генко Генов, интервю на Стефан Богданов за в-к „Новинар“, 2005

Политиката е смрад, пръдня, воня и резил 

Когато умираме, съзнавайки че сме деца на Бога, ние умираме щастливи, казва големият майстор на четката Генко Генков. 

[ 2005-07-26 ] Интервю на Стефан Богданов 
 

Дни преди да стане ясно каква ще бъде управляващата коалиция, екип на "Новинар" посети гениалния Генко Генков в къщата му в Рударци. Маестрото се е скрил там от летните горещини. Въпреки че е подложен на здравословна диета и не близва алкохол, Генко не е променил и на йота убежденията си. Както винаги е краен и безпощадно искрен. Опитахме се да провокираме един негов своеобразен анализ на сложната политическа обстановка и всъщност го получихме - по генковски. Безпардонен и безпощаден. 


На влизане в къщата се усеща веднага острата миризма на бои. На висок глас, защото не дочува, Генко Генков ни кани. Изпитваме облекчение, че все пак успяхме да я открием след половин час лутане из селото. Генко измива ръцете си от циана (синята боя), с който рисува в момента. Обяснява разпалено как това се налага заради силната й токсичност и демонстрира нагледно силната покривност на боята върху фланелката ми. 

Генко живее в Рударци с гостоприемната си съпруга Венета, две кучета и едно малко коте. Работи по цяла нощ, което е учудващо за 82-те му години. В сравнение с последната ни среща преди година е много променен и в перфектна кондиция. Сега с удоволствие приема гости и подема разговор. Макар и по неговия си уникален генковски начин, богат на сочни епитети. В неговата уста обаче те не звучат самоцелно и словоблудно, а добиват смисъл бидейки по адрес на конкретни личности и поводи. Предварително се извиняваме на по-естетски настроените читатели, но всяка редакция върху Генковото слово би било престъпление. Това е Генко Генков, такава е и действителността. Понякога даже по-потресаваща от неговия изказ. 

Генко Генков е роден на 1 февруари 1923 г. в село Чоба, Пловдивско. През 1948 г. завършва Художествената академия със специалност живопис. Негов учител е проф. Дечко Узунов. През 70-те години се утвърждава като един от най-големите български живописци и всички колекционери от тогава до сега търсят неговите картини. Известен е в артистичните среди само с малко име - Генко. Няма широка медийна популярност заради чепатия си характер и вулгарен език. По времето на социализма е задържан многократно, въдворяван извън София или затварян в психиатрия заради шумни пледоарии срещу властта, след напиване в някоя кръчма. 

Въпреки лошия си образ е отличаван с награда на Съюза на българските художници, награда "Златен век". С негови творби са пълни колекциите на най-видните колекционери у нас. Платна на Генко са изложени в художествените галерии на Париж, Прага, Хамбург, Москва, Ню Йорк и др. 

- Маестро, как може да се излезе от заплетената ситуация със съставянето на правителство? 

- От никоя ситуация не може да се излезе. От никоя. Политиката е нещо, в което не е лесно да влезеш, трябва да те вкарат вътре, да те излъжат. Лесно ще влезеш, трудно ще излезеш. Даже е невъзможно да излезеш. (Смее се.) 

- Защо толкова време вече не могат да излъчат кабинет? 

- За мен царят не говори лоши работи, но дано не тръгне с ционизма. Ама те така ще го направят, че да ги търси. Тогава дори душманите му ще ги е срам да го погледнат. Те ще го направят или на прасе дебело, което грухти и го е страх. И тебе те е страх, и мене ме е страх, а и царя го е страх. Защото онези са купили най-големите учени и понеже учените искат да изследват тайните на вируси, зарази...Така че зависи от тях, разбра ли сега? Затова тя няма край, тя няма край, животът нов. Дето имаше една песен "Да строим живота нов" (пее). Нали имаше една такава песен, бе! 

- От соцпесните, да. 

- Фабрики и язовири (пее и се смее). Но най-положителното от това е, че който работи, него ще ядем, който работи, него ще ядем, това е. 

- Да те попитам пак, сега топката е в комунистите, в БСП, в царя и в Доган. Възможна ли е коалиция според тебе? 

- Виж сега, няма комунисти, тука си в неведение. Няма комунисти, няма демокрация, няма такива работи. Понеже те нямат кръв човешка, а нечиста, те гледат да използват ситуацията. Те нямат чувства, тия. Видял ли си евреин да плаче? А не, виж - ако плаче, че не си е доял най-хубавите деликатеси (смее се). Те са фабрика за говна. Става дума не за всички евреи, става дума за ония, дето корпорации командват - кой какво да яде, какво да сере, какво да пикае (смее се). За да го отровят. 

- Добре, как мислиш, дали могат да се съберат в коалиция Ахмед Доган и БСП? 

- Нищо не може да излезе от тая работа. Най-после да сме сигурни, че една нова световна война. 

- А мислиш ли, че ще има предсрочни избори? 

- Кой е толкоз тъп да вярва пък на избори? Всичко това е манипулирано, организирано предварително, няколко години, преди да налапа голямата помия, бут с помия да налапа, защото той не може да яде чист хляб, той обича да пие кръв. Той е нечиста кръв с вирус, паразит. 
Няма избори без манипулации, фалшификации и въобще мъгла, след мъгла един да полети. 

- Къде да полети, каква мъгла? 

- Там, дето на раждането в пиесата "Макбет" ли беше, коя от трите жени орисници вика "Сред мъгла и дим да полетим". Като орисват един цар, че ще убие. Аз пък му казвам, че ще убие и майка си, и баща си, и децата си, така му е и сред мъгла дори ..... сред мъгла и дим да полетим. 

- Какво мислиш за царя, за неговото бъдеще? 

- Той не е лош човек, царят не е лош, той е душевен човек, не е бездушен, не е като Иван Костов, не е като Петър Стоянов, когото пък го хвалят за това, че вкарвал гол. Що не станеш футболист, бе? Или спортист стани. Защо ставаш политик? Той казва, аз съм се борил за властта. Най-добре бъди сигурен, че с никого не си се борил, лъжеш, ти си само ял, пърдял и смърдял (смее се). С никого, ако ти се бори толкоз, ходи на цирк, с никого не си се борил. 

- То няма цирк сега (в разговора се намесва и съпругата на Генко Венета) 

- То има, това е политиката, правят такива тъпи и евтини номера и смешки. О, о, Данчо... на клона вика един друг клоун или директорът на цирка. Айде бе, Данчо, всички тук те чакаме с нетърпение, що се бавиш досега, като слязох аз от гарата кметът, попът и владиката ме поканиха на гости. И какво да правя, нали те са големците, а той лъже. Никой не го е канил, това е играта в цирка, това е игра на цирк, политиката. Така ли бе, Данчо, значи кметът те канеше, а ти му отказа. А сега, вика, дето кмет те е канил - прас един шамар. Той пада, оле-ле боли. Аз те бия Данчо, за да те боли, за да те боли, дето лъжеш (смее се). Политиката е пръдня. Не стига че си тъп, а отгоре на това и прост и глупав, глупав. Не умееш да лъжеш. 

- Как стана така, че винаги все такива хора попадат във властта? 

- Това е естеството на властта. То е насилие - властта. Не е нещо духовно, да създаваш нещо, а да могат деликатеси да ядат и като се наядат, почват да серат, групово сране...и герой в политиката е този, който най-голямото и мазно тлъсто говно е изсрал (смее се). Сега с това говно ще заразява. Колкото повече хора заразиш, толкоз по-голям министър си. 

- Какво мислиш за ролята на царя. Какво трябва да направи? Какво му се пише? 

- Преди Първата световна война в Драгалевци имаше един Стефан Владиката, масонин. Царят, ако беше такъв, няма да го гледат с уважение масовите хора. Той не е масонин, царят, браво на него. 

- Ама някои твърдят, че и той също е масон, така казват. 

- Не е вярно. 

- Това е клевета (допълва съпругата). 

- Ако беше масонин, нямаше да го клеветят толкова. Що не клеветят примерно Петър Стоянов (пак се намесва Венета). 

- Ленче, Волен Сидеров клевети най-много евреите, ама това не значи... 

- Той не ги клевети, казва какви са (жена му). 

- Ами казва истините, ама най-много с откровение ги казва. Нали с едно такова вдъхновени, ама няма да има никакъв резултат, което ще става, то ще става. 

- Колкото и да се говори? 

- Например говорят в САЩ, който и младеж да попиташ, кой е предизвикал Втората световна война, той ти казва "О, Хитлер". Не. Всяка война я предизвикват евреите, защото те нямат душа и кръвта им е нечиста. Не само че печелят, кръвта им е мръсна и нечиста, обичат те да оскверняват, опърдяват и нямат вяра в добро бъдеще. За тях те дори само да убиват, това го интересува. Нямат претенции кого, защо и как, ама да убива, те са големи лайна. 

- Искам да те питам за Доган какво мислиш? 

- Доган - мръсник, като Иван Костов - същия. Но особено Доган е много. Като млад османец, като се оженил, първата му работа е да сготви заек задушен - да го ядат с булката и да почнат да пърдят. Да опърдят до главата всичко. 

- Ти смяташ ли, че без неговата партия може да има кабинет? 

- Виж какво, аз съм карловец, турците си обичат професията, занаята, че след това имало франкмасони, че има башибозуци и сега още като Иван Костов. Иван Вазов е писал "Чичовци" - това, че туй, това, че онуй - история. Не може от евреин да се очаква нещо Бог знае какво освен пръдня. Всичко се свежда до пръдня. 

- Какво мислиш за Волен Сидеров и "Атака", обвиняват ги, че са фашисти? 

- Обвинява ги, който е невежа, който въобще не разбира нищо от политика. Волен Сидеров говори научни неща. Правилни неща. Научни. Има разлика между фашизъм и националсоциализъм. Ето, бабата на Мусолини - фашиста е еврейка. След това Мусолини - той е полуевреин, не е италианец той, той еврейско копеле някакво, защото баба му еврейка. Копеле е той. Така не прави Хитлер, Хитлер обича справедливостта. Той не убива току-така, само евреи убива и американски шпионин, който заслужава (смее се). 

- Е, в Русия е поубил доста. 

- Е...отидоха като освободители германските войски, а партизаните така направили, че поробеният руски народ почнал да избива и освободителите си. Те тия работи, виж какво, политиката е много гнусно нещо. 

- Лошото е, че ни засяга нас. 

- Е, засяга, засяга, ама няма как да ни засяга. Защото има ли пръдня - има пръдня еврейска, има чума, заразна болест, детски паралич, той не се присажда на всеки, евреите имат имунитет към тия работи. Те не заболяват, а заразяват. Те са попаднали от друга галактика, те не са човешки същества. 

- Извънземни ли? 

- Ама такива, които това, което за човека е най-лошо, те го насаждат. 

- Някакви демони (пак Венета). 

- Е демони пърдулковци. Мъже за лайна са евреите, много добре ги познавам. Той вика, ям сега еврейска мусака. Аз мисля какво ли яде тоя, да не е мляно месо с патладжани сини, това го мислех, а то какво било - кайма от дете, малко дете и пил кръв вместо вино. 

- За кого говориш?! 

- За евреина. Вместо кръв, той пие от малко дете, убито в бъчва. Те се пречиствали с кръв от християнско дете, убито в една бъчва с пирони. Така правят и пасхата, така я правят. Ние се комкаме, когато Иисус е казал на своите "Яжте тоя хляб, това е моето тяло, пийте това вино" - вино и хляб, евреите с убито дете и кръв от мъничко дете. 

- Някакъв светъл лъч, бъдеще за България виждаш ли въобще? 

- Това аз, където виждам политика, не виждам нищо хубаво. Никакъв полъх и надежда няма. Политиката е това. Когато ме ядеш, трябва да ме оскверниш и да ме направиш, ама не казва като мен, а това, което сме ние - вие няма да стигнете дотам, ние сме миропомазани, който се нарече, че е евреин, трябва да го докаже, а вие не сте евреи, а сте най-безлични червеи. 

- А може ли да попитам нещо. Ти смяташ ли, че Западна Европа има светъл лъч при това преселение ( пита го Венета). 

- Няма да има. Където има османлии и башибозуци, мир не може да има. Те са еврейски паразити. 

- Западна Европа е в тежко състояние. И това е еврейският съюз, не е европейският. Те са измислили всичко - и демокрация, и комунизъм (пак тя). 

- Е, празни думи са. Смрад, пръдня, воня и резил. Това са думи, демокрация, каква е тая работа. Какво е демокрацията? Те са измислили каквото могат да направят - смрад, воня, мърша и пръдня, те друго не могат. 

- Европа ще съсипят (Венета). 

- Не само Европа ще съсипят. Природата. И Бога да съсипят. Защото са такива те, не са виновни. Те са пришълци от друга галактика. Дето яде, там сере, там спи, въобще то е нищо за него, дето е срал, там да се нахрани, но храната му е бебето, той го разкъсва със зъби. Дали ще бъде на чисто или не, все едно за него. 

- Ама това само метафорично го казваш. 

- Казвам го, както те правят. Пришълците от други галактики.... Но ти, ако му кажеш хигиенно, ще каже "Ну, що такое" (смее се). 

- Виж сега, израелският премиер изтегля заселниците от Западните покрайнини. 

- Щом е евреин, той не може да бъде за добро нещо, само за лошо. Дебел плазмодии, мазен тлъст като циганин. Човек изпитва радост, когато обича Божия свят, те никаква радост нямат, просто ядат и пърдят. Той не се радва ни на пари, на нищо. Как да ти го кажа, той пари може да има, но с клин не можеш му разби гъза, както на евреина. Той може да има пари сто хора да нахрани и няма да даде на нито един, а ще ги избие и зарази. Радост не изпитва, механически действа. 

- Искам за последно да те питам, ти по някакъв начин си щастлив работейки, защо се занимаваш с простотии. 

- Тия простотии са страшни работи. Страшни работи са. Лесно ли е да заболееш от детски паралич, но не заболява човек, така се ражда. След това лесно ли е да гледаш как убиват? Аз например, като коля прасе, то квичи като дете и вика: "Чичко, недей, чичко недей!". Оня трогва ли се като евреин? И да не е евреин... А онова пищи "Не, чичко, и мен ми се живее!". Нали. Принудително. А евреите натрапват всичко, те нямат собствено желание, да ходи да си убива и да млящи, фабрика за говна. 

- Какъв е смисълът от всичко това? 

- Смисълът е във войната. Когато ги избиваха евреите, независимо дали е виновен, дали не е виновен, прибираха ги и ги избиваха. Не че стават те за сапун, просто да ги няма. 

- Много еврейски деца са умрели също. 

- Ами като прибират цели семейства, в това семейство има и деца. А защо не плачем за нашите деца. 

- Ще ни покажеш ли сега какво рисуваш? 

- Геноцида на неверници, аз например башибозуци, османлийки, ги наричам евреи, всяко лошо нещо е еврейско. Защо, защото те нямат чиста кръв. Те не вярват в Бога. А вярват в синагогата, а синагогата казва, и деца да убиеш, като му пиеш кръвта, се подмладяваш. И деца убиват, слагат ги в бъчви. С пирони, търкалят ги и след това се комкат. 
Веднъж попитах един човек, защо си приличат толкова много статуите на руския паметник на съветската армия и линкълновия монумент във Вашингтон. И той ми каза, че са статуи тип безбожен евреин. В тази държава Съединените щати нито един президент няма да не е евреин. Тя е държава на евреи. Евреите са нация не от Бога, а нация от нечиста кръв, зараза. 
Те са машини за лайна. 

- Хората, които се занимават с политика, нямат страх от Бог и съответно нямат морал, така ли? 

- Не само че нямат морал и съвест, но те въобще са портативни машини за лайна. Аз обичам национализма, понеже Иисус е дете на Бога. А Иисус ни е учил да нямаме страх от смъртта, той, когато Бог му е казал, той е разбрал какъв е... Без да изпитва съжаление. Кой се бои от смъртта. Той няма вяра в бъдещо. 

- Тези хора, които ще ни управляват, що за хора са? 

- Прътки за лайна. Куче за пръдня. Трътки-прътки за лайна и дупки за пръдня. 

- Как да се отървем от тях? Има ли отърваване. 

- Борбата е неумолима, което Бог е казал, това е единствено събитие. Каквото става, да става. Днеска страх, мен не страх, и ще станем националсоциалисти. 

- Иван Костов ще направи ли кабинет с царя? 

- Иван Костов е най-големият мръсник на мръсниците. Защото той нито го е срам, нито го е страх. Типичен Мазна Гана циганин, гъз. Гъз дебел мазен, еврейски гъз, трътка-прътка, за лайна и ... 

- Кажи ми според тебе... 

- Нагъл мръсник, който дори и тия работи да ги достигне, да речем, че ги стигне, той ще пърди. Той е един боклук, отрепка е. 

- Какво мислиш ти... 

- Предател. 

- Какво мислиш ти... 

- Враг, трътки, прътки 

- Кажи ми какво... 

- Простак. Ест ли ти меня, не може да разбере, че това не е руснак, а е поляк, поляк, ну ето болшевик. Болшевикант. 

- Можеш ли да вярваш и да не те е страх? 

- Смъртта не е страшна, когато заспиш. Смъртта е страшна, когато в небитието, тогава във век и веков доколкото трае слънцето и звездите все те глозгат и ти ръбят месото и кокалите и всичко, вампири и таласъми. И няма да се отървеш... 


- Видя ли какво става. На изборите казаха, че програмите са им страшно различни, всички казват "мойта програма е различна от другите". Сега, като отминаха изборите, се оказа, че програмите им са еднакви. 


- Те нямат програма. 

- Какво, искат само да лъжат ли? 

- Те са отрепки! Фабрика за говна! Какво, като стане някой милиардер. Ще хване ли Мойсей за ташаците? 

- Знаеш ли, ще ти кажа, че ти си щастлив, защото си гений в рисуването... 


- Всеки, който се роди на Божия свят, Бог казва ще се роди тоя, ще се роди оня и раздава имената, той раздава всичко - Бог. Бог е с тебе. Неговата голяма милост е това, че на Иисус е дал смърт, за да дава пример, че смъртта, когато си човек, то не е смърт, а заспиване. Когато дойде наново Иисус, на земята всички са се събудили. Нали, безсмъртието на духа. 

- Ти вярваш ли, че има нещо след смъртта? 

- Има вечен живот, има. Животът е в духа, в бунта на Божия син. Да се моли на Бога, Боже татко, отец мой, да му се размине. Не аз съм те избрал да покажеш на хората, че не те е страх от смъртта. И тогава той казал, нека бъде, и когато е бил на кръста помолили Бога, нека бъде твойта воля. Ти не си това реално. Когато умираме, съзнавайки, че сме деца на Бога, ние умираме щастливи... 

- Как мислиш, виновен или невинен е Иван Славков, когото изключиха от МОК. 

- Той е една машина трътки-прътки за лайна и за пръдня. Трътки прътки за лайна и дупчи курци за пръдня. 

- Ухажват ли те богаташите да им подаряваш картини? 

- Ако има някой човек между тях, казва: ето, ще купим една картина, та кога въстане робът не в редовете на войната, не ми е мъчно, че ще ми разбият дуварите.... 

- Ти си роден 1922 г. Помниш ли германците, руснаците, когато са идвали тука? 

- Помня. Например, като дойдоха германските войници, едни говорят с тях на есперанто.. На руснаците направихме гювеч и една дамаджана с вино. Той ми вика хароший човек болгари....Станковци, сталинисти. Станчо казва, нам у нас строго повелил...(говори на руски). 

- А германците как ги посрещнахте? 

- Един имаше от Хамбург, адютант Хайн Шварц. Ядохме пак гювеч. Цяло шиле, не половин шиле, и хубаво вино отел. 

- Отел. То е ароматно. 

- Ароматно. То е най-хубаво, отелото е най-хубаво с гарузи - черни дробчета на скумрия или на паламуд. Особено на скумрията. Гарузи салата с отел. Или пък градинарска салата. 

- Градинарската каква е? 

- Всякакъв вид. Като вземеш печени чушки, домати, лук, ще направиш една голяма салата, с домати, печени чушки, червен пипер, магданоз или копър.. 

- Знам, че си се напатил много от комунистите... 

- Аз като се напия...Отивам срещу Народното събрание и викам смърт на Съветския съюз.... 

Дойде един милиционер капитан и вика, абе бай, господин, другарю ти знаеш ли, че аз таралеж в гащите си не слагам...Ще ти откъсна главата. 18 дни там, където е Държавна сигурност.... Държаха ме 18 дни. Викат, папкай. Папкай, щото, вика, се събра целият състав на ръководството на МВР-то. 

- Какво мислиш за бившия кмет Софиянски? 

- Стефчо Софиянчето, казват му Стефчо Софиянчето...но той е един хаймана и хайлязин..Отърва се, като го гледам сега...Влезе депутатин и няма да го съдят. 

Въобще у нас, за да станат депутати, те са проверили евреин и знаят, че пръднята им мирише на евреин. И никога той няма да пръдне - тръц-пръц и дър-бър... 

- А защо се усмихва според тебе? 


- Нека го убият с иглички. Безопасни игли. Да го вържат яко и дупчи, дупчи, дупчи... 

 

Източник: DIR.BG КЛУБОВЕ