Разрушаването на административната сграда на ЗАГ „Динамик“ в Илиенци, 2021 г.

В продължение на няколко дни бе разрушена административната сграда на ЗАГ „Динамик“ (ЗАГ – Завод за автомобилни гуми) на ул. „Илиенско шосе“. Тук прилагаме две видеа, снимани с телефон, от края на разрушаването на 29.04.2021 г. Едното видео е от сутринта (Вид.1). Все още се вижда една малка част от сградата. Видеото е снимано в контражур, така че качеството на изображението е лошо, но нямаше как да се заеме по-добра позиция. Второто видео (Вид.2) е снимано по обяд и на него вече не се вижда нищо от сградата, освен свързания с нея портал, който все още не е разрушен. Добавили сме и някои лични снимки и снимки от мрежата (Сн. 2-3), за да се види как е изглеждала сградата малко преди разрушаването й. Точното разположение на зданието и малко снимков материал е достъпен също в Гугъл мапс.

Според сайтът на фирма „ДИНАМИК ПРОДЪКТС“ ООД те са собственик на марката „DYNAMIC“, използвана от фирма ЗАГ „ДИНАМИК“ АД, създадена през 1991 г., която е наследник на ЗАГ „Георги Димитров“, създаден през 1947 г. (по-точно Държавен каучуков завод (ДКЗ), който през 1949 г. приема името ,,Георги Димитров“ – бел. ред.) въз основа на преименуването на фабриката за производство на автомобилни гуми и изделия от гума „БАКИШ“ - основана през 1920 г. (става дума за фабриката за каучукови изделия ,,Хаим Бакиш и брат" – бел. ред.) и произвеждаща гуми от 1931 година. Марката е регистрирана през 1991 г. С тази марка се произвеждат гуми за автомобили, камиони, селскостопанска техника и индустриални гуми повече от 20 години. Повече за „ДИНАМИК ПРОДЪКТС“ ООД може да се намери на страницата на фирмата - http://dynamic-products.eu/page/za-nas-111-2.html . Също полезна информация за положението в средата на 90-те може да се прочете и в архива на в-к „Дневник“ - https://www.dnevnik.bg/print/arhiv_pari/1996/11/01/1397511_za_zavoda_za_avtomobilni_gumi_dinamik_ead_predstoi_da/.

Из български антикварни сайтове още се намират гуми, произведени от Държавния каучуков завод „Георги Димитров“ – вж. САНДЪЦИТЕ.

Архивна информация за ,,Хаим Бакиш и брат" и ДКЗ „Георги Димитров“ (съответно ЗАГ „Георги Димитров“ и ЗАГ „Динамик“) може да се намери на сайта на ДАА „Архиви“ и в различни фондове от Софийския архив (т.нар. СГОДА или ДА-София).

Ето адрес към снимки на завода на сайта на ДАА „Архиви“ - http://www.archives.government.bg/bgphoto/010.01..pdf . Снимките на ЗАГ „Г. Димитров“ се намират от стр. 36 до стр. 45. Най-добрата снимка на разрушената административна сграда, строена за лаборатория, е на стр. 45 (вж. тук сн. 1). Снимката е 61/4161-7 и показва, че вероятно сградата е открита през 1961 г.

Ето и някои от фондовете с информация за „Бакиш“, ЗАГ „Г. Димитров“ и „Динамик“. Данните са взети от електронния каталог на ДАА - ИСДА:

ДА-София, ф. 22К / / СЪБИРАТЕЛНО ДРУЖЕСТВО „ХАИМ БАКИШ И БРАТ“ - СОФИЯ (1922-1944), Производство на гумени изделия, а от 1931 г. - автомобилни, мотоциклетни и самолетни гуми.

ДА-София, Фонд № 1675 / / ЗАВОД ЗА АВТОМОБИЛНИ ГУМИ „ГЕОРГИ ДИМИТРОВ“ - СОФИЯ (1947 - 1997). Производство на гуми за транспортни средства, технически и каучукови изделия.

ДА-София, Фонд № 2850 / / Заводски комитет на ДКМС при Държавен каучуков завод „Георги Димитров“ – София. Провеждане на политиката на БКП сред работниците на Заводски комитет на ДКМС при Държавен каучуков завод „Георги Димитров“ – София.

ДА-София, Фонд № 961В / / Първична партийна организация (ППО) при Държавен каучуков завод „Георги Димитров“. Провеждане политиката на БКП сред работниците при Държавен каучуков завод „Георги Димитров“.

 

Вид. 1

ЗАГ „Динамик“, Видео 1 from PREHODBG on Vimeo.

 

Вид. 2

ЗАГ „Динамик“, Видео 2 from PREHODBG on Vimeo.

 

Сн. 1 Зданието през 1961. Тогава е лаборатория. Източник: http://www.archives.government.bg/bgphoto/010.01..pdf

 

Сн. 2 Доскорошно състояние на сградата. Разрушеното пространство е оградено в червено. Източник: ГУГЪЛ МАПС

 

Сн. 3. Сградата, гледана откъм бул. „Илиенци“. Оградена е в червено. Източник: Архив „Анамнезис“