Ислямска държава е като Степинац и Павелич. Интервю на Милош Митрович с Мехмет Али Агджа. - Danаs, Sreda, 25. decembar 2014, електронно издание

Ислямска държава е като Степинац и Павелич
Интервю на Милош Митрович с Мехмет Али Агджа, Danаs, Sreda, 25. decembar 2014, електронно издание
 
Белград - Основният урок, който научих от почти 30-те години, прекарани в затвора, е, че световната история не може да бъде променена със силата на оръжието. Трябва да се борим с мирни средства и с помощта на евангелието да променим човешките сърца. Това е един дълъг процес на промяна на хората, системите и държавите, казва в интервю за сръбския ежедневник „Данас“ Мехмет Али Агджа - турчинът, който през 1981 г. в Рим стреля в папа Йоан Павел II. Папата преживя атентата и му прости.
 
 
В края на 70-те години Агджа става член на турската терористична организация „Сиви вълци“ и през 1979 г. е осъден за убийството на главния редактор на турския умерено ляв вестник „Милиет“, Абди Ипекчи. В италианските затвори прекарва 19 години. През 2000 г. е помилван по молба на папата и е върнат в Турция, където доизлежава присъдата си за убийството на Ипекчи. През 2013 г. издателската къща ННК „Интенационал“ издава на сръбски книгата му „Обещаха ми рай“. Тези дни Агджа е в Белград и твърди, че празнува Коледа.
 
- Празнувам Коледа, рождението на Исус Христос, истината и надеждата. Всички трябва да празнуват Коледа. 
 
Когато през 2010 г. излязохте от затвора, заявихте, че сте Исус Христос. Дали сега вярвате в това? 
 
- Това е една много мистична история. Ватиканът ме призна за човек, който се намира в центъра на тайнството от Фатима. Чудото от Фатима е най-голямото в историята на християнството. Аз съм последната личност, изпратена от Бог, за да изпълни божетвената задача, дадена от Дева Мария. 
 
Как се роди идеята за убийството на папата?
 
- Роди се в Иран при Хомейни.
 
Но твърдяхте, че сте планирали убийството преди да кажете, че Хомейни стои зад атентата?
 
- Така е, но след като се срещнах с Хомейни, нещата ми станаха по-ясни.
 
Това ли ви наредиха?
 
- Да. И по-рано смятах да убия папата, но чак след като се срещнах с Хомейни, идеята стана по-конкретна.
 
Твърдите, че той е определил и датата 13 май?
 
- Да, защото на 13 май 1917 г. Дева Мария се явява във Фатима.
 
А какво мислите за твърденията, че зад атенатата са били българските комунистически тайни служби?
 
- Това беше заговор на американското правителство. Президентът Роналд Рейгън реши да дискредитира СССР и България. Нейното правителство стана жертва на тази международна война, на дезинформацията и лъжата. Руснаците нямат никаква вина, българите също. САЩ, Пентагонът и ЦРУ искаха да компрометират световния комунизъм.
 
И вие мразихте комунизма.
 
- Да, но преди 30 години. И за какъв комунизъм става дума? Например Пол Пот беше ужасен злодей, Северна Корея също, репресиите на Сталин и Мао. Маркс, обаче, за мен е герой. Той никога не е проповядвал убийството на милиони.
 
Бяхте и за освобождаването на „турската раса“ в СССР.
 
- Да, преди 30 години да. Аз вярвам в миролюбивия научен социализъм, мира между народите и различните вероизповедания. Мисля, че това е единственият начин светът да се спаси от либерализма и капитализма, които убиват хората.
 
Дали ЦРУ бяха свързани със „Сивите вълци“?
 
- Пентагонът и ЦРУ бяха със „Сивите вълци“. Те ги използваха като най-обикновено оръдие срещу СССР. Краят на СССР означаваше и края на „Сивите вълци“.
 
Дали ЦРУ бяха организирали и атентата?
 
- Не, но ЦРУ организираха заговора против СССР и България, така че световните медии да пишат, че Кремъл и КГБ стоят зад атентата. Америка, Европа и Ватиканът унищожиха съветската империя. Сега се опитват да сторят същото и с Русия. Войната в Украйна е американски план.
 
Вие сте точен стрелец. Как стана така, че папата оцеля?
 
- Благодарение на божието провидение. Това е истинско чудо. Бог реши и папата, и аз да живеем. Папата имаше историческа мисия, а аз още проповядвам истината сред хората. 
 
След като излежахте присъдата си, искаха да ви пращат да си отслужите в армията, но не ви взеха заради антисоциално поведение. Подлагате ли се на терапия?
 
- Не. Все пак е нормално след 30 години в затвора да имате проблеми със социализацията, всеки би имал. Но аз мога да преподавам обществени науки в Харвард, такъв богат опит имам.
 
Смятате ли, че християнството е „по-добро“ от исляма?
 
- Мога да кажа, че Исус Христос е по-добър, той е най-добрият, единственият човек, личността, която целият свят трябва да следва. Няма друга такава личност, която светът да може да следва. Само той може да спаси света.
 
Все още твърдите, че не сте убили Ипекчи?
 
- Никога не съм убивал нито в Турция, нито където и да било другаде.
 
Кое е по-добре за Турция, кемализмът или ислямизмът?
 
- И двете са братя на дявола. На нас ни трябва демокрация, човешки права, братство. равенство, свобода. Кемализмът е вид нацизъм. Арабският или иранският ислям са погрешни, защото казват, че ако не сте мюсюлманин нямате право да живеете. А Исус Христос казва, че „обича врага си“.
 
Сега имате турски паспосрт. Можете ли да пътувате в Европа? 
 
- Да, с изключение на Италия.
 
Какво мислите за Ислямска държава?
 
- Те са зли дяволи. Не представляват нито една религия. С една дума - убийци. Знаете за Анте Павелич и Алойз Степинац, който е бил антихрист, Юда? Те са били лъжекатолици. Ислямската държава е същото като Анте Павелич и Алойз Степинац.
 
Христос е надежда за мюсюлманите
 
- Реджеп Тайип Ердоган убива последните основания на исляма, макар че всъщност в предходните столетия ислямът вече е бил унищожен. Това, благодарение на което Партията на справедливостта и развитието оцелява, убива. Турците виждат, че тази партия е мафия. Те нямат религия. Има само една надежда за мюсюлманите - съвършеният живот на Исус Христос. Няма друга надежда за спасение на човечеството, казва Мехмет Али Агджа.
 
ПРЕВОД: Д. Григоров
 
Вж. оригиналния текст на сръбски език: DANAS