Иванка Гръбчева. Терористи ли бяха българските евреи! 2013 г.

ГЛЕДНА ТОЧКА

Терористи ли бяха българските евреи!
...
Иванка ГРЪБЧЕВА

Видях неотдавна по телевизията, че в Израел паметникът за спасяването на българските евреи е осквернен, омазан - грозна гледка... На другия ден отварям вестниците, виждам в тях какво ли не, а за оня случай - нищо...
Предстои да се отбележат 70 години от спасяването на над 48 хиляди български евреи. Искам да подчертая, че високо ценя усилията на президента Плевнелиев да стане едно достойно честване. Ето, той даде интервюта във Франция, че иска да се знае този исторически факт. Обаче съм убедена, че отново - освен обичайните български резилища - нищо няма да произлезе от това честване. Отново, за съжаление, ще си покажем най-лошите страни пред света. И смятам, че за омазването на онзи паметник причината сме ние, нашето поведение като държава, като народ.
През 1988 година правих едночасов филм за спасяването на българските евреи, „София прес“ беше продуцент. Тогава у нас се направи кръгла маса. Дойдоха хора от израелското правителство, дойде г-жа Шамир. Филмът беше показан на кръглата маса и подарен на всички участници.
Отзвукът беше добър. Още тогава обаче от управниците имах разправии кой е по-, по- и най- в спасяването. Още оттогава съм много добре запозната с материята и ще припомня две неща.
Първо, като дойде време да се говори за спасяването на българските евреи, поредните управници искат да получат дивиденти за това, че отчитат един подвиг. За мен постигнатото преди 70 г. е много достоен акт от страна на целия български народ.
Второ, нима е възможно да се уважава днес една държава, в която отричат, че в миналото й е имало фашизъм. А антифашистите в България, между които и много евреи, да бъдат наричани бандити и терористи. Не, това е недопустимо. Възможно ли е в една държава политиците да не знаят или да не ги интересува, че България се е присъединила към тристранния пакт и е била съюзничка на Хитлер.
Възможно ли е на паметника на жертвите на комунизма видна жертва да е палачът полк. Кочо Стоянов. И да се кланят пред него, а и не говоря само за него. На Богдан Филов улици да се кръщават?! Луков марш правят! А онези евреи, които редом с моите родители с пушка в ръка са отстоявали човешкото си достойнство и свободите си, били терористи!..
Аз се гордея, че съм дъщеря на антифашисти. И не мога да позволя поклонниците на легионери и фашисти да ми разправят, че моите родители са престъпници. Заради този цинизъм, заради тази наглост светът ще ни гледа с пренебрежение. И заради собствената ни мизерия ще сме на дъното на всичко.

 

 

Източник: https://www.facebook.com/Nedadenite/posts/329444260490608