Турски учен: Турция е загубила „битката с истината“ за арменския геноцид. Превод от английски език М. Петров

 

Турски учен: Турция е загубила „битката с истината“ за арменския геноцид

 

 

Истанбул (Агенция Франс Прес)

 

Турция губи битката с истината със своя отказ да признае избиването на арменци по време на Първата световна война като геноцид, казва турски учен, който работи за премахването на дългогодишното табу върху този въпрос.

 

Ченгиз Актар беше един от четиримата турски интелектуалци, които през 2008 г. са лансирали кампанията „Извинявам се“ ("Ozur Diliyoruz"), призовавайки за колективно извинение за „голямото бедствие“ причинено на арменците през 1915 г.

 

На 24 април арменците в Армения и по света ще отбележат стогодишнината от това, което те смятат за извършен геноцид от османските войски по време на Първата световна война, с цел тяхното премахване от Анадола.

 

Турция обаче до ден днешен яростно отрича да е бил извършван геноцид, и турските наказателни закони теоретично позволяват всеки, който твърди обратното да бъде съден.

 

„Смятам, че Турция е загубила битката с истината“, казва Актар, политолог от университета „Сабанчъ“ в Истанбул в интервю за Асошиейтед прес.

 

„Никой вече не вярва в това примитивно отричане. Тези срамни за нас събития не могат да продължават да се крият.“

 

Президентът Реджеп Таип Ердоган за първи път изрази пред арменците съболезнования за общата трагедия. Актар обаче смята, че правителството не е готово да направи следваща стъпка.

 

„Това е по-добре от нищо, но е все още далече от необходимото за признаване на извършените през 1915 г. престъпления“.

 

Актар признава, че Ердоган, който доминира турската политика вече повече от десетилетие, е успял да премахне много табута в турското общество, но не и по арменския въпрос.

 

„На Турция и липсва далновидна личност, която решително да се справи с този проблем“

 

„Единствената цел на правителството за 2015 г. е да се намалят загубите“, казва Актар. Според него един от най-големите проблеми е в образованието, тъй като много турци не знаят какво се е случило, а пък накои и използват думата „арменец“ като обида. Историческото образование, когато го има, е толкова заблуждаващо и фалшифицирано, че е даже обидно, добавя той.

 

Фундаментите на нацията

 

Арменците казват, че милион и половина техни сънародници са били избити, докато представители на турските власти твърдят, че стотици хиляди мюсюлмани и християни и от двете страни са били убити в една обща военна трагедия.

 

Актар споделя и че в Турция има истински страх потомците на арменците, които са били избити или изселени, да претендират за имоти или земи иззети им през 1915 г.

 

Напомняйки за изселването и избиването на православни гърци до установяването на модерна Турция през 1923 г., той добавя:

 

„Трябва да се отбележи, че модерна Турция е основана като се изселват или избиват немюсюлманите, които живеят в Анадола. Ако това се постави под съмнение означава да се поставят под съмнение фундаментите на турската нация, а засега това е невъзможно.“

 

Въпреки това Актар казва, че е окуражен от признаци за еволюция в турското гражданско общество, както и от публикации напомнящи за случилото се.

 

„Едно неотдавнашно социологическо проучване показва, че девет процента от турците подкрепят признаването на извършването на геноцид. Аз съм сигурен, че това е много по-голям процент отколкото е бил само преди пет години.“

 

„Духът е пуснат от бутилката. Еволюцията протича бавно, но все пак протича, вярвам в това“.

 

Източник: YAHOO

Превод: Димитър Сербезов