Справка за изписани лозунги на територията на I и V районни управления на МВР в София, 1974 г.

[96 л.]

Секретно!

Екз. единствен

 

СПРАВКА

ОТНОСНО: изписани лозунги

на територията на I и V районни у-ния,

МВР в Столицата

           

На 10.11.1974 година на ул. „Бирюзов“ №4 в сградата на 114 гимназия с преподаване на английски език от двете страни на главния вход на стената са били изписани два лозунга със следното съдържание: „Смърт на бюрокрацията и държавата“, „Анархия = мать порядка“.

            На същата дата на ул. „Д. Войников” №16 в сградата на гимназията с преподаване на руски език на остакления главен вход са били изписани лозунги със същото съдържание.

            На 20.11. 1974 година авторът отново изписва един лозунг в сградата на гимназията с преподаване на английски език върху стената от към главния вход със следното съдържание „Смърт на бюрокрацията=държавата“.

            Авторът и в трите случая е изписал лозунгите ръкопечатно, като е използвал кафява блажна боя. Най-вероятно авторът е извършил тази си дейност през нощта.

            На 12.11.1974 г. в една от телефонните будки на ул. „Раковска“ срещу театър „Народна армия“, с червен фулмастер са изписани ръкопечатно няколко лозунга със следното съдържание: „Смърт на бюрокрацията“, „Смърт на държавата“, „Долу червената аристокрация“, „Сляпата кучка планина повдига“, „Грозното е по-красиво“, „Движението е целта, целта е движението“.

            На 13.11 т.г. в градината на комплекс „Вл. Заимов“ върху асфалта с бяла блажна боя е изписан лозунг „Смърт на бюрокрацията=държавата“.

            От направения анализ на съдържанието и начина на изписване на лозунгите е видно, че извършеното е дело на един ав-[97 л.]тор.

            На 21.11 т.г. в тоалетната за мъже на аерогара София с черен молив върху вратата са изписани два лозунга ръкопечатно с латински букви със следното съдържание: „България=фашисти“, „Смърт на милицията“. На 24.11. т.г. авторът е повторил своята дейност на същото място, като изписаните лозунги дават основание да се счита, че техния автор е и на предишните такива.

            При всички тези случаи оперативна група от Софийско градско управление, МВР е посещавала местопроизшествието, на което е правила оглед. Лозунгите са снимани, след което са заличавани.

            Проведените първични мероприятия не са дали резултат. Набелязани са нови агентурно-оперативни мероприятия за издирване на автора. Помощ в това отношение ще се окаже и от управлението.

 

Напр. в 1 екз.                                                 НАЧАЛНИК VI УПРАВЛЕНИЕ ДС

                                                                        Ген. майор:  

Източник: КРДОПБГДСРСБНА, VI л – 615, т.2, л. 96-97, СПРАВКА ОТНОСНО: изписани лозунги на територията на I и V районни у-ния, МВР в Столицата.