Позив на „Бранник“ за събиране на подаръци за германските войски, 1941 г.

Позив на Организацията на българската младеж „Бранник“ за събиране на подаръци за германските войски

след 22 юни 1941 г.

 

 

            „Бранник“

Организация на българската младеж

46-а бранническа дружина „Калоянова крепост“ – гр. Провадия

 

            БЪЛГАРИ,

 

            В дни на върховни изпитания, когато два свята – светът на възкръсналата ПРАВДА и светът на хищническото грабителство – водят гигантска борба на живот и на смърт и с кървави потоци чертаят пределите на новия ден. Хиляди знайни и незнайни герои от войските на ВЕЛИКИЯ ГЕРМАНСКИ РАЙХ с безпримерен в историята героизъм устояват пред дверите на НОВА ЕВРОПА и с подвига на своята саможертва вещаят по-светли дни на човечеството. В същото време храбрите войници на БЪЛГАРСКИЯ ЦАР бдят на страж по границата на родната земя като верни закрилници на РОД и РОДИНА и с мъжество понасят отлъчването от дом и семейство, верни на клетвения обед да дадат живота си, ако отечеството го поиска.

            Ние, бранниците и учащата се младеж от града и околията, тръпнем от възторг пред подвига на храбрите рицари на ФЮРЕРА и мъжествената твърдост на нашите по-възрастни братя и бащи.

            В знак на братско съчувствие и признателност искаме да поднесем скромен дар – да дадем от сърце, стоплени от топлината на народната душа, облъчени от надежда за по-щастливи дни, ние апелираме към всички, които вярват в щастливата звезда на България, да се отзоват на нашата покана за събиране на подаръци за нашите и германски войници и [с] щедростта си да се покажем достойни за ВЕЛИКАТА ЖЕРТВА, която те дават за ИЗГРАЖДАНЕТО НА НОВИЯ РЕД И БЛАГОДЕНСТВИЕТО НА РОДИНАТА НИ.

 

            БРАННИК

 

Източник: Социално наляво, национализмът – напред. Програмни и организационни документи на български авторитаристки националистически формации. Съст. Н. Поппетров. София: ИК „Гутенберг“, 2009, 847-848.