Норвежкият министър на правосъдието обмисля дали децата на норвежките нацисти да получат официално извинение от обществото за причинения тормоз след края на Втората световна война. Превод от норвежки език Д. Сербезов

 

Норвежкият министър на правосъдието обмисля дали децата на норвежките нацисти да получат официално извинение от обществото за причинения тормоз след края на Втората световна война

 

Aftenposten, 1 юни 2015

 

Гайр Салвесен

 

Седемдесет години след края на Втората световна война е важно да се помисли за тези, които са останали в сянката на следвоенното общество, а именно децата на норвежките нацисти, смята Борд Вегар Солхйел от Социалистическата лява партия. Миналия понеделник в парламента той постави въпроса дали норвежкото правителство да излезе с официално извинение по повод 70-годишнината от края на войната за „тормоза и изолирането от обществото в детството и в по-късен период от живота“.

 

- Това беше споменато набързо и по повод на 50-годишнината от края на войната през 1995, но не се е стигна до официално извинение. Много хора очакват този въпрос да бъде решен, казва той за „Афтенпостен“.

 

- Знае се, че Националния Съюз (Политическата партия на норвежкия нациски лидер Видкун Квислинг, бел. ред) е имала около 55 000 члена. Счита се, че те са имали около 100 000 деца. За сравнение родените от немски войници и норвежки майки деца са около 10 000. Моята теза е, че децата не бива да носят вина за избора на свойте родители.

 

Ледено отношение

 

По време на войната ръководството на съпротивата издава препоръки никой да не се сприятелява с последователите на Квислинг, те да не се поздравяват, и децата да не дружат с техните деца. Отношението трябва да е ледено студено. Бившият епископ и пресаташе на Норвежката църква Фин Вагле каза в началото на тази година, че такова ледено отношение може би е имало смисъл, докато е траeла войната, но не и в мирно време. Въпреки това то продължава, като много години след това тези деца са подложени на отлъчване, изолиране и стигматизиране.

 

На среща със Солхйел в парламента правосъдният министър Андерс Анундсен казва, че няма съмнение, че много от децата на нацистите са страдали след войната:

 

- Те са били тормозени, критикувани, и са страдали от психични заболявания. Не са обаче правени достатъчно проучвания. Трябва да се изследва този въпрос, като това се извърши съвместно с други институции. Официалното извинение трябва да се отнася към грешките, извършени от обществото. Ще направиме анализ, за да се изясни каква позиция обществото трябва да заеме по този въпрос, казва Анундсен.

 

Децата на норвежки майки от немски войници вече са получили официално извинение.

 

Те са много

 

- Касае се за голям брой хора. Между 100 000 и 200 000, казва Фин Вагле. Много от тях са имали нормален живот. Но и много са били травматизирани за цял живот. Много от тях сега са пенсионери. Това крие опасности, тъй като травмите получени след войната могат да се събудят.

 

- Едно такова официално извинение би ли могло да облегчи психичните проблеми на тези хора?

 

- Обществото като цяло трябва да се извини за това, че е постъпило по начин несъвместим с една правова държава, и това беше споменато по време на юбилея от края на войната. Добре е, че правосъдният министър иска да финилизира този процес. Когато това се случи за децата на норвежки майки от немски войници през 2003-2004 г., то бе в резултат на проведени научни изследвания. Вагле казва, че на тях са им били предложени компенсации, които едва ли били излекували болката, която им е била причинена, но за тях е било важно обществото като цяло да признае, че е постъпило погрешно.

 

- Не знам колко важни са парите за децата на нацистите, но искам да подчертая значението те да получат не само обикновено извинение, а като се извършат систематични изследвания, да се установи как обществото се е отнесило към децата, чийто родители са се оказали на губещата страна във войната. Това не е нещо, което е приключило бързо, а е траело няколко десетилетия след края на войната, казва Вагле, който и хвали социалиста Солхйел, че е поел инициативата за решаването на този въпрос.

 

Бюст на Квислинг

 

Оле Вилхелм Клювер (69) е едно от тези деца. Той е член на Съюза на децата на членове на Националния съюз. Клювер има образование на преподавател от Норвегия и Франция, и по-късно е работил като учител по френски в Норвегия.

 

- Израстнах с родители, които бяха убедени нацисти, включително и след войната, разказва Клювер. Той споделя, че до 80-те години е стоял бюст на Квислинг на перваза в хола. Става дума за най-големия предател на родината.

 

Той казва, че баща му е получил девет годишна присъда за държавна измяна, но е лежал пет. Родителите му са починали през 1985 г. и 1986 г.

 

Децата на бившите членове на Националния съюз е трудно се сложат под един знаменател. Според Клувер има две основни групи. Тези, които ясно са се разграничили от избора и действията на своите родители. И тези, които не са го направили. Самият той казва, че не му се иска да демонизира родителите си.

 

- Да се излезе с официално извинение сега? Смятам, че нацистките деца, да ги наречем така, тъй като това е истината – са получили извинение както от Краля, така и от председателя на парламента по повод 50-годишнината от края на войната. За мен важното е нациските деца да са удовлетворени.

 

- Към какво всъщност се стремите?

 

 

- Да се преразгледа историята на следвоенния период, като се приеме, че нашите родители не са само и единствено чеда на дявола.

 

Превод: Димитър Сербезов

Източник: Афтенпостен